Serebral Palsi Nedir?
Eren Hastanesi Omurga Cerrahisi-Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Prof.Dr.Nurullah Ermiş Serebral Palsi hakkında bilgiler verdi.
Yaptığımız her şey beynin kontrolü altındadır. Vücudumuzdaki her bir kas, beynin farklı bir bölgesi tarafından kontrol edilir. Serebral palside, bu beyin bölgelerinden birinde gelişim kusuru veya tahribat vardır. Serebral, beyinle ilgili demektir. Palsi ise kas kontrolünde yetersizliği veya kas zayıflığını anlatır.
Sonuç olarak, serebral palsi beynin bir bölgesindeki hasar nedeniyle ortaya çıkan kas kontrol yetersizliğini anlatan bir terimdir. Serebral palsi terimi, yaşamın erken döneminde ortaya çıkan ve gelişmekte olan beyni etkileyen sorunları tanımlamak için kullanılır. Dr.Ermiş, Serebral palsili çocuklarda güçsüzlük, sertlik, yavaşlık, titreme ve denge bozukluğu gibi pek çok sorunun gözlenebileceğini iletti. Sorunlar hafiften ağıra değişiklikler gösterebilir. Hafif tip serebral palside, çocukların bir kol veya bacağında belli belirsiz bir acemilik vardır ve çoğu kez tanı güçlüğü yaşanır. Ağır tiplerinde ise günlük yaşam aktiviteleri sırasında çok ciddi güçlükler yaşanır.
Serebral Palsi’nin çeşitli tipleri vardır. Tipleri hakkında bilgi veren Dr. Ermiş Serebral Palsi açısından risk taşıyan bebekler doğum sonrası erken dönemde nöromotor gelişim geriliği açısından dikkatle izlenmelidir dedi.
Serebral Palsi Tipleri
Spastik Serebral Palsi
En sık görülen tiptir. Spastisite kasların tutuk ve gergin olması demektir. Kaslar, beynin hasarlı bölgesinden uygunsuz emirler aldıkları için olması gerekenden daha serttir. Sağlıklı bir bireyin hareketi esnasında bir grup kas kasılırken, bu grubun aksi yönde hareket eden diğer kaslar gevşer ve bu sayede hareketin yapılması mümkün olur. Serebral palside ise her iki grup aynı anda kasılarak hareketin gerçekleşmesini olanaksızlaştırır.
Atetoid Serebral Palsi
Atetoid (veya atetoz) kontrol edilemeyen hareketleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu kontrol yetersizliği, özellikle harekete başlama anında belirgin olabilir. Çocuğun oyuncağını veya kaşığı kavramaya çalışmasıyla istek dışı hareketler artar. Bu tip kaslar çok zayıftır. Taşıma esnasında çocuğun peltek olduğu hissedilmektedir.
Ataksik Serebral Palsi
En az görülen tiptir. Ataksik (veya ataksi) sıçrayıcı tarzda hareketleri tanımlar. Bu çocuklarda denge ile ilgili önemli sorunları vardır.
Karışık Tip
Pek çok çocuk, birden çok tipe ait bulgulara birlikte sahip olabilir. Bulgular bir çocuktan diğerine ciddi farklılıklar gösterir.
Hemipleji (Hemiparezi): vücudun bir tarafındaki kol ve bacak etkilenmiştir.
Dipleji (Diparezi): Her iki bacak daha çok etkilenmiştir. Genellikle kol ve el fonksiyonlarında da az etkilenme söz konusudur.
Kuadripleji (Kuadriparezi- Tetraparezi): Her iki kol ve bacakla birlikte gövde de tutulmuştur. Ağız çevresindeki ve yutkunma ile ilgili kaslarda etkilenme olabilir.
Serebral Palsi Hastalığının Neden Olabileceği Bazı Faktörler
- Gebelik döneminde geçirilen döküntülü hastalıklar (kızamık, kızamıkçık)
- Kullanılan ilaçlar
- Akraba evliliği
- Doğum sırasında güçlükler
- Erken veya geç doğum
- Bebeğin oksijensiz kalması
- İkiz veya üçüz doğum
- Doğum sonrasında bebeğin geçirdiği yüksek ateşli hastalıklar
- Kan uyuşmazlığı
- Ağır ve uzun süren sarılık,
- Kafa travması
- Zehirlenmeler
- Vitamin eksikliği, çocuklarda beyin hasarına yol açabilmektedir.
Son Güncelleme Tarihi Ağustos 1, 2022 Editör admin